Χειμερινός έλεγχος ασφαλείας

Χειμερινός έλεγχος ασφαλείας

Η αλλαγή ελαστικών είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ελέγξετε το σύστημα ανάρτησης αέρα

Χειμερινός έλεγχος ασφαλείας
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η εποχή αλλάζει από φθινόπωρο σε χειμώνα. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά τη χειμερινή περίοδο, απαιτείται ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο για να διασφαλιστεί ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε ασφαλείς στους δρόμους. Προετοιμάζοντας το ψυχρότερο κλίμα, πολλοί ιδιοκτήτες πηγαίνουν το όχημά τους σε ένα κέντρο σέρβις λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα για να αλλάξουν ελαστικά, να ελέγξουν τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και να προετοιμαστούν για το κρύο και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του δρόμου.
Μια κοινή εργασία κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης είναι η αλλαγή από θερινά σε χειμερινά ελαστικά, παρέχοντας περισσότερη πρόσφυση και σταθερότητα σε αυτήν την πιο κρύα περίοδο βροχής και χιονιού. Η αλλαγή ελαστικών είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να ελέγξετε το σύστημα ανάρτησης αέρα. Με τους τροχούς σβηστούς είναι εύκολο και βολικό να ελέγχετε την κατάσταση των αεροφούσκας και των αμορτισέρ ως μέρος μιας συνήθους χειμερινής επιθεώρησης.

Τι πρέπει να ελέγξω;
Είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι όλα τα εξαρτήματα είναι ακόμα σε καλή τεχνική κατάσταση. Εάν το αυτοκίνητο πέσει πάνω από 2,5 cm κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μερικές φορές είναι χαμηλότερο και από τις δύο πλευρές, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.
Όπως συμβαίνει με πολλά εξαρτήματα οχημάτων, ο καιρός επηρεάζει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων της ανάρτησης αέρα. Εάν εντοπιστούν μικρές ρωγμές κατά τη χειμερινή επιθεώρηση, είναι λογικό να αντικαταστήσετε τον αερόσακο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, το καουτσούκ του αερόσακου γίνεται ελαφρώς πιο σκληρό και λιγότερο εύκαμπτο. Καθώς ένα γερασμένο ελαστικό αρχίζει να δημιουργεί μικρορωγμές, η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο, αφήνοντας το αυτοκίνητο με ζημιά στο δρόμο.
Μια υπάρχουσα διαρροή μπορεί να εντοπιστεί ψεκάζοντας τα εξαρτήματα με σαπουνόνερο. Αν δείτε να εμφανίζονται φυσαλίδες, ξέρετε ότι υπάρχει διαρροή. Ωστόσο, προσέξτε - δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν όλες οι διαρροές. Μπορεί επίσης να εντοπιστεί διαρροή στην άκρη ανοίγματος του αερόσακου, η οποία δεν είναι ορατή σε κανονικό ύψος οδήγησης. Φροντίστε επίσης να ελέγξετε τα αμορτισέρ για διαρροές λαδιού και υπερβολική σκουριά.


Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του ελαστικού σωλήνα εισαγωγής αέρα στον συμπιεστή της ανάρτησης αέρα. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών και κραδασμών μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στον εύκαμπτο σωλήνα. Τέτοιες ζημιές αναγκάζουν τον συμπιεστή να απορροφά υγρασία και βρωμιά αντί για καθαρό φιλτραρισμένο αέρα. Όταν αυτό παραμένει απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει σημαντικές συνέπειες στην απόδοση του συστήματος ανάρτησης αέρα. Η υπερβολική υγρασία στο σύστημα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και προβλήματα στο μπλοκ βαλβίδας. Η συσσωρευμένη υγρασία μπορεί να παγώσει. Ένα ελαττωματικό μπλοκ βαλβίδας θα αποτρέψει την ισοπέδωση του οχήματος και ένας κωδικός σφάλματος θα εμφανιστεί στο ταμπλό. Το φίλτρο που καθαρίζει τον αέρα εισαγωγής έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για την απρόσκοπτη λειτουργία του συμπιεστή. Συνήθως μετά από χρόνια οδήγησης σε σκονισμένους δρόμους, αυτό το φίλτρο αρχίζει να φράζει και να μειώνει τη ροή αέρα που χρειάζεται ο υπερσυμπιεστής για να λειτουργεί σωστά. Μια πλήρης απόφραξη οδηγεί σε μοιραία βλάβη του συμπιεστή καθώς λειτουργεί, αλλά δεν έχει πού να βρει αέρα για να πιέσει το σύστημα αέρα. Είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσετε αυτό το μικρό, χαμηλού κόστους αντικείμενο προληπτικά για να αποφύγετε πιθανές μελλοντικές ζημιές.

Αποτέλεσμα
Η εκμετάλλευση της δυνατότητας ελέγχου των εξαρτημάτων της ανάρτησης αέρα κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού ελέγχου ή αλλαγής ελαστικού θα ωφελήσει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Με τη διεξαγωγή αυτών των γρήγορων ελέγχων, μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής οδήγηση και να αποφευχθεί η (δαπανηρή) επακόλουθη ζημιά, όπως ένας φουσκωμένος συμπιεστής. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε αλλαγή ελαστικού, ελέγξτε τα εξαρτήματα της ανάρτησης αέρα!