Ανάρτηση αέρα - ποικιλίες και οφέλη (Μέρος Ι)

Ανάρτηση αέρα - ποικιλίες και οφέλη (Μέρος Ι)

Τι είναι η αερανάρτηση;

Τι είναι η αερανάρτηση;

Σήμερα, όλο και περισσότερα αυτοκίνητα κατασκευάζονται με τη λεγόμενη αερανάρτηση, που αντικαθιστά τα πρόσφατα δημοφιλή κλασικά ελατήρια. Η σταθερότητα του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση οφείλεται σε αυτού του τύπου αμορτισέρ, τα οποία εξαρτώνται από τον πεπιεσμένο αέρα.

Στη θέση των ελατηρίων υπάρχουν αερόσακοι που γεμίζουν με αέρα από έναν συμπιεστή, ο οποίος περνά από τον υγραντήρα και φουσκώνει τα μαξιλάρια στον όγκο που απαιτείται για να ισοπεδώσει το αυτοκίνητο.

Η αερανάρτηση προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αύξηση της οδηγικής άνεσης και στη διατήρηση της βέλτιστης απόστασης από το έδαφος χωρίς αλλαγές, επιτρέποντας τη ρυθμική κίνηση του οχήματος, ανεξάρτητα από το φορτίο του. Όταν το αυτοκίνητο είναι βαρύ, το πίσω του άκρο δεν ακουμπά στο έδαφος και το μπροστινό άκρο δεν σηκώνεται πολύ ψηλά. Εδώ έρχεται ο ρόλος της ανάρτησης αέρα, ο συμπιεστής παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα αέρα στα μαξιλάρια και το αυτοκίνητο ευθυγραμμίζεται εκ νέου.

Πλεονεκτήματα της ανάρτησης αέρα


Υπάρχουν πολλά οφέλη από την επιλογή κιτ αερανάρτησης αυτοκινήτου έναντι των παραδοσιακών συστημάτων ελατηρίου, όπως:

• Καλύτερος χειρισμός του οχήματος αφού τα μαξιλάρια ρυθμίζονται σε διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης.

• Μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης φορτίου

• Εύκολη προσαρμογή και τροποποίηση της ανάρτησης.

• Τα οχήματα μπορούν να ρυθμιστούν σε διαφορετικά επίπεδα σκληρότητας και ομαλότητας, καθώς και στο ύψος του αυτοκινήτου, ανάλογα με την προσωπική επιλογή.

• Βελτιώνει την ωφέλιμη ζωή των ελαστικών.

Για τα μοντέλα kombi, για παράδειγμα, η αερανάρτηση είναι μεγάλη άνεση. Σήμερα, περισσότερα αυτοκίνητα, ακόμη και της πιο οικονομικής κατηγορίας, κατασκευάζονται με σύστημα αερανάρτησης και για αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας όπως Audi, Mercedes, BMW, Bentley, Jaguar, Porsche, Volkswagen κ.λπ., είναι απαραίτητο πρόσθετο. .

Χρησιμοποιείται κυρίως για άνεση όταν ταξιδεύετε ή σε φορτηγά με μεγάλη διαφορά μεταξύ του βασικού και του μέγιστου επιτρεπόμενου φορτίου.

Πώς ρυθμίζεται η ανάρτηση αέρα;


Περιέχει αερόσακο αποθήκευσης, αισθητήρα στάθμης σώματος και αισθητήρα θερμοκρασίας και ψύξης, συμπιεστή που διαθέτει λειτουργία συγκράτησης υγρασίας, κιβώτιο βαλβίδας ελέγχου και ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες. Η δουλειά του συμπιεστή είναι να ρουφάει αέρα, από την ατμόσφαιρα, να τον περνάει από τον δέκτη υγρασίας και να φουσκώνει το μπαλόνι (μαξιλάρι) όγκου 5-10 λίτρων, σε πίεση περίπου 20-23 bar.

Η βέλτιστη και ομοιόμορφη λειτουργία του οχήματος, ανεξάρτητα από το φορτίο του, είναι το πλεονέκτημα που παρέχει η ανάρτηση αέρα μέσω της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου με το μπλοκ βαλβίδων. Ένας θάλαμος αέρα παρέχει πρόσθετο αέρα για τη διατήρηση της απόστασης από το κέντρο του τροχού ακολουθώντας τους αισθητήρες στο μπλοκ βαλβίδας.

Η συνέχεια συνεχίζεται...